pOJĎTE SE NAUČIT, JAK VYTVOŘIT ZAHRADU JAKO EKOSYSTÉM, KTERÝ

  • produkuje zdravé potraviny s vysokou nutriční hodnotou
  • má vysokou resilienci (odolnost) vůči klimatickým výkyvům
  • má veskrze pozitivní dopad na kvalitu životního prostředí i za hranicemi vašeho pozemku
  • spojuje estetiku, užitnost a vytváří obytný prostor i mimo zdi vašeho domu
  • přináší hojnost, ačkoliv poměr vstupů a výnosů je trvale udržitelný
  • zajišťuje rodinnou (případně komunitní) krizovou připravenost

O Co PŘESNĚ JDE?

Dobrodružství tvorby jedlé lesních zahrady je otevřený cyklus praktických seminářů, ve kterých se budeme učit, jak pečovat o takovou zahradu za současné aplikace permakulturních principů.

Je opravdu důležité, aby každý kdo chce tvořit jedlou lesní zahradu pochopil, že i s dokončeným projektem a realizací není na konci cesty, ale teprve na začátku velkého dobrodružství, které i tak má konce jen dílčí a většinou otevřené. Pravidelná a správně načasovaná péče, zvláště v prvních letech, má stejný podíl na zdárném vývoji směrem ke kýženému výsledku jako její založení a velice podstatně určuje další vývoj celého ekosystému. Projekt – realizace – následná péče jsou jako tři spojité nádoby, které se postupem času musí naplnit po okraj vyváženou měrou.

Budeme se učit, jak se o JLZ starat, aby nakonec byla schopná fungovat sama o sobě, vysvětlíme si všeobecně platné principy odpozorované z přírodních společenstev, na kterých je to celé založené. Mým záměrem je předat především pochopení těchto procesů, abyste byli schopni vytvářet svoje vlastní postupy a využívat lokální zdroje, abyste ve výsledku věděli jak pracovat se svými vlastními pozemky. Kopírování řešení a návodů vytržených z kontextu často ztrácí přenesením do jiné situace smysl.

JAK?

Předání nezbytné teorie proběhne prezentacemi, ale minimálně polovinu i více času budeme trávit v terénu, tak abyste získali co nejvíce zážitků, aby teorie byla pochopena, přežvýkána a zažita nejen v mozkovně, ale zapsána až na buněčnou úroveň. Vše si budete moct vyzkoušet, osahat a ochutnat. Podělím se s vámi o své zkušenosti, napráskám na sebe svoje chyby, kterých jsem nadělal za ta léta nepočítaně, abyste se z nich poučili a nemuseli je opakovat a občas se budu dmout i pýchou na těmi několika úspěchy.

V tomto termínu vás čeká:

  • mulčovačka a inteligentní zúrodňování půdy
  • práce s dusíkáči
  • výchovný řez ovocných stromů (peckoviny)
  • zakládání guildů
  • údržba guildů a dalších trvalkových záhonů
  • výsev letničkových a zeleninových záhonů v JLZ
  • ukázka roubování v terénu (přeroubování)
  • tour de JP a sběr právě dozrávajících plodin na ochutnávku

kDE?

To vše bude probíhat v Jedlém Pralese, na pozemku kde buduji pilotní projekt, tedy v reálné situci, kde se z holé louky postupem času stává lesní zahrada. Budu se s vámi dělit o praktické zkušenosti získané více jak desetiletou praxí, na různých stanovištích za odlišných podmínek na pozemku vlastním i u klientů.

termín kurzu a kapacita

14.5. – 16.5. 2021

 

Kurz je naplněn

Lektor

Kurzy povede Kamil Fišer. Krátké představení najdete na stránce O MNĚ.

Organizační informace

ubytování 

Bude přímo na pozemku v JP ve vlastním vybavení (stan, spacák, auto… ).

Jídlo

Je zajištěno jedno veganské jídlo denně, včetně páteční večeře. Příspěvek za stravu bude upřesněn. Začínáme večeří v pátek a končíme obědem v neděli.

Důležité: Vezměte si s sebou vlastní nádobí (ešus nebo misku, lžíci, nůž, hrneček, termosku nebo lahev na vodu).

Platba za stravu se hradí na místě v hotovosti při registraci.

Cena kurzu 

Kurzovné činí 1500,- Kč.

Pro přihlášení a rezervaci místa na kurzu je nutné vyplnit formulář (viz níže) a uhradit kurzovné (případně celkovou částku). Informace k platbě vám přijdou, jakmile odešlete přihlašovací formulář. Pokud by pokyny nepřicházely zkontrolujte, zda mail nespadl do spamu.

Po obdržení přihlášky a platby vám mailem potvrdíme rezervaci a pošleme podrobné organizační informace.

Pro přihlášení vyplňte formulář

Před vyplněním formuláře si přečtěte naše smluvní podmínky. Jeho odesláním s nimi souhlasíte.